Renaşterea cetăţii

Duminică, 4 martie 2012, de la ora 16, vă invităm la Centrul Virtus Antiqua din str. Gen. Dragalina nr. 85 pentru a readuce împreună la viaţă sărbătorile romane ale primăverii.

În luna martie începea anul nou roman când era celebrată fertilitatea, maternitatea (Sărbătoarea zeiţei Iunona numită Matronalia) şi se reaprindea focul sacru care simboliza renaşterea Cetăţii. Festivităţile continuau ritualurile de purificare a oraşului (Lupercalia) şi iniţierea tinerilor războinici (Feriae Marti).

Pentru a invoca primăvara după vechile obiceiuri vă invităm să fiţi alături de noi la ritualuri, luptele de gladiatori în cinstea zeilor şi un pahar de mulsum !

Vezi imagini în presa: City News

Video: TransilvaniaLive

Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Renaşterea cetăţii

  1. leyla spune:

    Parerea mea este ca aici scrie in latina, nu in daca.Observati ca cele doua tlampise sint de acelasi tip, deci cine a scris numele Decebalus a scis si perscorilo.Literele sint de tip latin.Dacii au scris cu litere grecesti dupa cum se poate vedea pe placile dacice de plumb (de la Sinaia), pe inelele din sec 4-5 gasite la Apahida in sec 19, pe inelul de la Celei, sau pe unele vase din Comoara de la Sinnicolaumare.Decebalus este latinizat. Pe placile de plumb apare ca DACEBALO.Exprimarea cu PER e tipic latinească si italieneasca: per pedes, per me, per te Exista si azi un soi de vase care au practicate in partea de sus gaurele exact ca acest vas. Am vazut un astfel de vas, la TV, din arama, intr-o fabrica de brinzeturi germana.Am văzut cum este scoasă breenza.Gaurile sint acolo pt ca brinza sa nu dea pe afara cind este scoasa din vas. Vasul urias, de arama, din fabrica germana avea tot patru gauri, la fel cva acesta.Se introduce o bucata mare de pinza cu ambele brate. Se intoarce pe sub stratul de brinza. Se scoate si se suspenda deasupra vasului sa se scurga tot zerul.La scoatere surplusul de zer va iesi prin aceste gauri si astfel brinza nu da pe afara peste buza vasului.Concluzia mea e ca acest vas a fost folosit la facutul brinzei. PER SCORILO inseamna pentru scurgere putind sa insemne si pentru zer (zăr in limba populara de azi si de atunci).Cred ca vasul avea aceasta forma ca sa poata fi asezat si scos usor. Cel mai bine ar sta acest vas ingropat pe treisferturi sau ceva mai mult in pamint.Astfel in noptile reci de la munte continutul nu se raceste si procesul de fermentatie nu se incetineste.In mod sigur vasul a avut un capac cel mai probabil de lemn.Daca e frig peste capac se pot pune tzoale ca sa se pastreze temperatura. Daca vasul ar fi drept ar fi greu de bagat si de scos cind este spalat.Cred ca vasul a fost folosit de militarii romani din acel castru din apropiere. Vasele erau scrise pt ca ofiterii sa poata controla usor daca ele sint folosite regulamentar. Dacii la stina nu aveau nevoie sa scie pe vase si in mod normal nici nu stiau sa scrie, asa cum nici ciobanii de mai tirziu nu au stiut.Decebalus ar putea fi numele furnizorului de lapte.In concluzie acesta este un vas roman, nu dacic.Florin Croitoru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>