Deoarece nu se păstrează scrieri dacice şi nici prea multe inscipţii ale acestora, ştim foarte puţin despre numele lor. Şi cele care se păstreză au forme multiple, în funcţie de felul în care grecii şi romanii care au transmis astfel de însemnări au înţeles şi transcris antroponimele în discuţie. În afara numelor de regi şi conducători daci, din perioada de după cucerirea romană se păstrează denominări precum: Damanaeus, Decibalus, Diurdanus, Diurpagissa, Dicebalus, Durazis, Seciperis, Mumutzis, Zisper, Zurazis. Unele nume sunt tracice, dar se poate să le fi folosit şi daci: Drigissa, Thiamarkus, Gesubalu. Cele mai rare sunt numele feminine şi acelea variante ale celor de bărbaţi, precum Diurpa.
Am doar o intrebare : “Dates” este nume de dac si daca e corect scris ? Poate Datex sau Datyx. In scurt timp voi fi bunica , primul nepotel ! As vrea sa poarte nume de dac. M-as bucura daca ma puteti ajuta. Va multumesc .
Buna ziua, din pacate discutia este destul de complicata. Singurele surse disponibile referitoare la numele de daci sunt inscriptii latine de dupa infiintarea provinciei romane Dacia. Din extrem de numeroasele nume atestate, o serie totusi consistenta cuprinde nume ne-romane. Insa eforturile cercetatorilor continua in a identifica, desi de multe ori este imposibil in lipsa de alte surse care sa confirme, originea etnica a purtatorilor acestor nume. Despre “Dates” nu va putem raspunde in niciun sens, decat ca nu este printre numele general acceptate ca fiind dacice/tracice.