Librării şi anticariate antice

În Imperiul roman, cele mai multe cărţi aveau forma unor suluri de pergament sau papirus (volumen), dar începuseră să apară şi primele cărţi legate, iniţial compuse din mai multe tăbliţe cerate (codex). În imagine, o frescă romană ilustrează un codex, o călimară dublă, şi un volumen.

Cei care doreau să achiziţioneze cărţi puteau apela şi la magazine specializate. În Roma, cele mai multe tabernae librariae se aflau în cartierul Subura, la nord de forurile imperiale, şi îşi făceau reclamă din stradă, cu liste de autori şi titluri lipite pe uşă. În interior, cărţile cele mai noi sau mai căutate erau aşezate pe mese, celelalte putând fi răsfoite pe rafturi. La mare preţ se aflau scrieri autorilor “clasici”, greci dar şi romani, existând şi cazuri de falsificare a vechimii ediţiilor, prin decolorarea foilor cu făină. Unele anticariate vindeau cărţi vechi sau deteriorate la preţuri mici, iar ediţiile care nu reuşeau să se vândă în capitală erau trimise în provincie, în oraşele importante, unde exista totuşi cerere în acest domeniu.

Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>