Printre artefactele cel mai adesea legate de practicarea magiei în lumea greco-romană se numără aşa numitele tăbliţe cu blesteme (tabellae defixionum). Textele, prin care demoni sau zei ai lumii infernale erau invocaţi pentru a face rău altor persoane, erau incizate pe foiţe de plumb (dar uneori şi din alte materiale), uneori alături de desene schematice, apoi îndoite şi/sau străpunse cu cuie, şi la final îngropate în morminte, pe câmpuri de luptă, aruncate în lacuri şi fântâni, fixate pe pereţii templelor subterane etc. Se presupune că spiritele morţilor duceau aceste blesteme în lumea de dincolo. Uneori tăbliţele pliate puteau conţine fire de păr sau bucăţi de îmbrăcăminte, sau puteau fi asociate unor păpuşi străpunse şi ele de cuie.
O tăbliţă de acest tip, păstrată în colecţia muzeului arheologic din Bologna şi datată în secolul IV e.n. o reprezintă pe zeiţa infernului Hecate, cu şerpi în păr, iar textul în limba greacă, era îndreptat împotriva unui senator roman pe nume Fistus: “Zdrobeşte-l, ucide-l pe senatorul Fistus … fie ca Fistus să dispară, să se usuce pe picioare, să slăbească, şi fie ca toate membrele lui să se dizolve…”
O altă tăbliţă, de data aceasta din Tunisia, de la Hadrumetum, conţine un text latin tradus prin: “Te conjur, demone, oricare ai fi tu acela, şi îşi cer ca din această oră, din această zi, din acest moment să torturezi şi să omori caii echipei Verzilor şi a Albilor, să îi ucizi şi să îi faci să se prăbuşească pe conducătorii de care Clarus, Felix, Primulus şi Romanus…” Comanditarul acestui blestem era fie un pasionat al curselor de care, fie mai degrabă un membru al uneia dintre echipele adverse, cea Roşie sau cea Albastră. Pe una dintre feţele tăbliţei este reprezentat un demon cu creastă de cocoş şi mai multe nume, probabil ale cailor vizaţi.
S-au descoperit şi tăbliţe în care numele persoanei vizate era lăsat gol, pentru a fi completat la cerere, indicând astfel existenţa “comerţului” cu astfel de produse magice.
În Dacia au fost descoperite doar două tabellae defixionum, una pe o foaie de aur, la Dierna, iar a doua, pe o foiae de plumb, a apărut relativ recent la Apulum, într-o necropolă.