Piramida lui Cestius

Singura piramidă de stil egiptean construită la Roma şi păstrată până în zilele noastre este mormântul unui important magistrat, “Gaius Cestius, fiul lui Lucius, din gens Pobilia”. Ridicat la sfârşitul perioadei republicane, monumentul construit din cărămidă învelită în marmură, înalt de 27 m., includea o cameră funerară decorată cu fresce (astăzi în mare parte distruse) şi era înconjurat de statui de bronz. Ciudata alegere a magistratului roman reflectă moda acelei epoci pentru lucrurile egiptene (vezi şi numeroasele obeliscuri aduse cu greu la Roma), dar înclinaţia accentuată a piramidei ar putea sugera ca sursă de inspiraţie monumentele de acest tip din Nubia.

În Evul Mediu s-a crezut că este mormântul lui Remus, dar săpăturile realizate de papalitate în secolul al XVII-lea au lămurit atribuirea. Recent, plănuita restaurare se va baza pe sponsorizarea unui milionar japonez.

Imagine interior: © Alessio Damato.

Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>