Lacus Curtius

Lacus Curtius este una dintre cele mai vechi şi mai misterioase structuri din forum-ul Romei, vizibil în dreptul Curia-ei. Originea şi rolul său sunt neclare, existând mai multe ipoteze: unii autori antici spun că la începutul perioadei regalităţii o fisură a apărut brusc în acel loc şi prezicătorii au stabilit că zeii cereau sacrificii iar un tânăr pe nume Curtius a sărit înăuntru iar fisura s-a închis; alţii notează cum locul era o zonă mlăştinoasă unde sabinul Mettius Curtius s-a aventurat călare pentru a scăpa de urmăritorii romani (după răpirea sabinelor – un relief cu această scenă a fost ulterior amplasat acolo); alţii spun că locul a fost fulgerat şi apoi încercuit cu un parapet de piatră de către consulul Caius Curtius în anul 445 B.C. Oricare ar fi adevărul, locul era considerat sacru, iar în epoca imperială oamenii aruncau monede pentru a împăca zeii lumii subterane sau pentru sănătatea împăratului. Trei schelete au fost descoperite în zonă, indicând probabil o veche practică prin care profanatorii erau înecaţi în lacul iniţial sau în bazinul octogonal care se păstrează pe acest loc.

Lacus Curtius este şi numele unui portal cu informaţii despre antichitate. Imagini: a) © René Seindal, b) reconstituire vroma.org.

Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>