Decebalus per Scorilo

Să fie aceasta singura inscripţie în limba dacică, însemnând “Decebal, fiul lui Scorilo?” Sau este vorba de ştampile în limba latină care arată o marcă de olar? În acest caz, unii autori au presupus că inscripţia se traduce “Decebal (a făcut vasul) prin Scorilo”, Decebal, poate chiar regele omonim, fiind probabil stăpânul unui atelier de olărit. Alţii cred însă că ar fi vorba despre un vas cu rol religios, în cultul strămoşilor, inscripţia latină referindu-se la o ofrandă făcută de Decebal, care încă nu era rege, unei rude de-a sale, Scorilo, care nici acesta nu avea rang regal. De fapt, asemeni multor altor lucruri legate de daci, trebuie să mărturisim că nu ştim cu exactitate despre ce era vorba! (vezi un rezumat complet al interpretărilor, aici)

Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Decebalus per Scorilo

  1. Parerea mea este ca aici scrie in latina, nu in daca.
    Observati ca cele doua stampile sint de acelasi tip, deci cine a scris numele Decebalus a scis si perscorilo.
    Literele sint de tip latin.
    Dacii au scris cu litere grecesti dupa cum se poate vedea pe placile dacice de plumb (de la Sinaia), pe inelele din sec 4-5 gasite la Apahida in sec 19, pe inelul de la Celei, sau pe unele vase din Comoara de la Sinnicolaumare.
    Decebalus este latinizat. Pe placile de plumb apare ca DACEBALO.
    Exprimarea cu PER e tipic latinească si italieneasca: per pedes, per me, per te…
    Exista si azi un soi de vase care au practicate in partea de sus gaurele exact ca acest vas. Am vazut un astfel de vas, la TV, din arama, intr-o fabrica de brinzeturi germana.Am văzut cum este scoasă brînza.Gaurile sint acolo pt ca brinza sa nu dea pe afara cind este scoasa din vas. Vasul urias, de arama, din fabrica germana avea tot patru gauri, la fel cva acesta.Se introduce o bucata mare de pinza cu ambele brate. Se intoarce pe sub stratul de brinza. Se scoate si se suspenda deasupra vasului sa se scurga tot zerul.La scoatere surplusul de zer va iesi prin aceste gauri si astfel brinza nu da pe afara peste buza vasului.Concluzia mea e ca acest vas a fost folosit la facutul brinzei. PER SCORILO inseamna pentru scurgere putind sa insemne si pentru zer (zăr in limba populara de azi si de atunci).
    Cred ca vasul avea aceasta forma ca sa poata fi asezat si scos usor. Cel mai bine ar sta acest vas ingropat pe treisferturi sau ceva mai mult in pamint.Astfel in noptile reci de la munte continutul nu se raceste si procesul de fermentatie nu se incetineste.In mod sigur vasul a avut un capac cel mai probabil de lemn.Daca e frig peste capac se pot pune tzoale ca sa se pastreze temperatura. Daca vasul ar fi drept ar fi greu de bagat si de scos cind este spalat.
    Cred ca vasul a fost folosit de militarii romani din acel castru din apropiere. Vasele erau scrise pt ca ofiterii sa poata controla usor daca ele sint folosite regulamentar. Dacii la stina nu aveau nevoie sa scie pe vase si in mod normal nici nu stiau sa scrie, asa cum nici ciobanii de mai tirziu nu au stiut.
    Decebalus ar putea fi numele furnizorului de lapte.
    In concluzie acesta este un vas roman, nu dacic.
    Florin Croitoru

  2. Dragos Gros spune:

    Am urmarit argumentele referitoare la “Decebalus” si la “perscorillo” si tot nu mi-e limpede alaturarea. Trec peste forma vasului, deloc neobisnuita in epoca (fara fund plat, ci conic) si cred, asa cum spunea Florin Croitoru ca era un vas ce facea parte din gospodaria cuiva; nu e deloc logic sa fie puse de-a valma obiecte de cult si de bucatarie. “Decebalus” e limpede ca e in latina si ca sufix, dar si ca alfabet folosit. Intai, mi se pare improbabil ca numele unui rege sa fie pus pe un vas de bucatarie (sau pe orice vas), iar daca a existat un rege pe nume Decebal, asta nu inseamna ca doar el a purtat acest nume. Nu, nu cred ca dacii scriau cu caractere grecesti, cu atat mai putin ca au preluat alfabetul latin, inlocuind alfabetul grec; de ce, daca au facut-o, alfabetul latin a fost abandonat in favoarea celui chirilic? Dar sa revin; numele lui Decebal este cel purtat de un rege dac sau cineva a presupus, gasindu-l, ca trebuie sa fi fost rege? Originea numelui nu este nicidecum tracica. El chiar il desemneaza pe un rege dac sau nu? Un rege get, Dapyx avea un nume terminat cu “x”, la fel ca la numizi (Siphax, Meninx etc.). Cam in aceeasi epoca, in Cartagina, numele de Hasdrubal era la mare moda, la fel Hanibal, iar asemanarea cu Decebal nu e deloc intamplatoare. “Hanibal” inseamna “favoarea/darul lui Baal”. “Dece-bal” ce inseamna oare? Au fost legaturile cu fenicienii mai stranse decat se stie? Vasele gasite sunt aduse de ei? Sau incursiunile dacilor la sud de Dunare au adus in micutul regat si vase grecesti si feniciene sau cartagineze? Sunt intrebari la care poate cineva va raspunde odata si odata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>