LVDVS
MEMNII

Imagini de la luptele de gladiatori la Zilele Clujului 2011, Sub semnul lupului 2011, Zilele romane 2011, Festivalul Cetăţilor Dacice 2012, team building 2012, Porolissum Fest 2012, Zilele Romane Porolissum 2012, DacFest2012, 2R Calugareni 2014, Porolissum Fest 2014.

Salve!

Dacă nu mă ştiaţi deja, eu sunt Caius Memnius Primus şi am venit aici  de la Roma, unde familia mea avea o mică officina. Patru generaţii de meşteri ceramişti au semnat lucernele, terra sigillata, turibula şi mortaria ce au fost vândute în lumea romană. După războaiele dacice m-am stabilit în Napoca şi am continuat afacerea familiei. Importul de terra sigillata şi lămpi merge bine în Dacia aşa că după ceva timp am putut să deschid un ludus. Totul a început când m-am reîntâlnit cu fostul centurion Severus care a acceptat să fie instructorul gladiatorilor. Fără el ca doctore nu aş fi reuşit.Familia gladiatoria este compusă din doctore, care este şi campionul meu, şi încă opt gladiatori. Am avut noroc să conving un priceput vraci dac să vină şi să se îngrijească de rănile gladiatorilor mei. Tot pe cheltuiala mea ţin şi un preot al zeiţei Nemesis care să atragă bunăvoinţa divină asupra şcolii mele.

În anul consulului Iulius Maximianus Secundus, Verus şi-a câştigat libertatea în arenă. În timpul jocurilor de la Porolissum, guvernatorul celor Trei Dacii a fost uimit de spectacolul pe care l-a oferit şi am fost nevoit să-i acord gladius-ul de lemn şi eliberarea.

Pentru că mi-am arătat făţiş nemulţumirea faţă de pierderea unui gladiator valoros precum Verus, guvernatorul a anulat mariajul meu cu Livia Memnia şi mi-am pierdut nu doar soţia, dar şi darurile de nuntă, inclusv pământurile date faimiliei ei la căsătorie.

A rămas să conducă gospodăria fiica noastră Memnia Prima, în ciuda vârstei sale fragede. Sper să-i găsesc un bărbat cu stare pentru a-mi recupera din pierderi. Sau poate mă voi recăsători eu înainte…Despre Pictrix,  sclava născută în casă, pot să vă spun că de multă vreme se îngrijeşte de nevoile noastre. Pe la 6 ani am văzut că ştie să picteze. A furat meserie de la decoratorul vilei noastre din Napoca şi şi-a arătat priceperea mâzgălind pereţii bucătăriei.

Livia Memnia, prima mea soţie, a fost supărată foc şi a vrut s-o vindem sau cel puţin să îi tăiem degetele. Cu greu am reuşit să o conving că ne poate fi de folos şi chiar putem profita de un asemenea talent.

Acum pentru ludus pictează scuturile gladiatorilor, iar în plus îmi aduce profit frumos când o împrumut prietenilor din Napoca să le decoreze casele.

Pe  preotul Marcus Tullius Alpius l-am întâlnit în Drobeta, la ritualurile publice de auspicia şi l-am chemat la Napoca să citească voinţa zeilor în ceea ce priveşte noul ludus.

Până în ziua de astăzi a rămas musafirul meu, atras de previziunile faste şi mai ales de specialităţile culinare locale. Acum se îngrijeşte de cultul lui Nemesis, patroana şcolii şi a gladiatorilor.Când negoţul m-a purtat la Alburnus Maior am auzit de la mineri despre un vindecător dac din munţi, care era atât de priceput încât a reuşit să vindece picioarele zdrobite ale unuia în doar două săptămâni. Mai mult curios, l-am căutat şi l-am găsit la căpătâiul unui miner. Toţi aveau doar cuvinte bune despre el şi atunci am hotărât că trebuie să lucreze pentru mine.

Deşi este alături de noi nu am aflat niciodată ce l-a convins, pentru că nu a acceptat oricâţi bani i-am promis. Minerii povesteau că ar fi unul dintre vestiţii preoţi războinici care au înspăimântat armatele romane dar el refuză să vorbească despre trecut.

Nu mi-a dezvăluit nici măcar numele lui adevărat, aşa că l-am numit Eurepos după un medic grec care m-a salvat de la moarte în tinereţe.În timpul luptelor de antrenament dintre gladiatori, dar mai ales în arenă, acolo unde nici măcar Eurepos, cu toate tainicele lui remedii, nu mai poate vindeca rănile, suntem nevoiţi să oferim luptătorilor răniţi eliberarea supremă. Atunci intră în acţiune Charon, întruchipându-l pe zeul tenebrelor, şi le dă muribunzilor lovitura de graţie.
Gaia Memnia Idonea a fost şi ea sclavă în casă, dar acum este libertă. A venit de la Roma, unde a slujit în casa tatălui meu şi a învăţat arta producerii şi negoţului cu ceramică. Acum se ocupă de afacerea familiei mele şi se descurcă foarte bine. Cu ceva timp în urmă am hotărât să o eliberez, şi să o las să se ocupe mai departe de negoţ, atât pentru mine cât şi pentru ea.

După cum este obiceiul, la eliberare a luat numele meu ca nume de familie şi continuă să se ţină aproape de ludus şi de officina.

Mira este negustoreasă sarmată şi a fost trimisă de familia ei în teritoriile romane pentru a învăţa meşteşugul sticlăriei multicolore atât de apreciate printre ai săi. Am găzduit-o în vila mea de la Culmava şi în schimb primesc cele mai frumoase obiecte de sticlă pe care le realizează. În fiecare toamnă se întoarce acasă împreună cu liberta mea Idonea ducând spre vânzare în Sarmatia cinci căruţe de veselă de lux şi lămpi din officina noastră, pentru un profit substanţial.Campionul ludus-ului a fost poreclit Severus cu mult timp în urmă, încă de pe vremea când era centurion în legiunea  a XIII-a Gemina. Faima stricteţii şi intransigenţei sale a fost cunoscută de toţi legionarii dar şi de noi, negustorii care făceam afaceri în Apulum.  Se ştie că a fost acuzat pe nedrept de indisciplină după ce a fost obligat să conducă în luptă o trupă de recruţi neinstruiţi. În urma acestei înscenări a fost condamnat să devină gladiator.

În arenă s-a făcut remarcat repede şi zeii l-au protejat.  După un an de lupte a fost eliberat de însuşi guvernatorul provinciei , dar el a ales să fie gladiator în continuare. Acum îmi instruieşte gladiatorii cu aceeaşi severitate şi eficienţă din timpul cât a servit în armată, iar în arenă este cel mai bun.Luptă fie ca hoplomachus, cu hasta (lance) şi parma (scut rotund mic), fie ca dimachaerus, înarmat doar cu două săbii. Oricare ar fi armele pe care le alege, Severus continuă să fie neînfrânt, şi îşi menţine titlul de campion. Citeşte mai mult despre hoplomachus. Citeşte mai multe despre dimachaerus.

Strămoşii lui Aranth erau din neam regal din vechea Etrurie. El a fost cetăţean roman şi a luptat în  Legiunea a IV-a Flavia Felix. A dezertat după un coflict cu ofiţerii şi a fost prins pe când încerca să treacă în teritoriile barbare. A fost vândut ca sclav la Samum de unde l-am cumpărat.

Luptă ca secutor şi are de obicei ca adversar un retiarius. Citeşte mai mult despre secutor. Citeşte mai mult despre retiarius.

Familia lui Atellus avea o mică afacere de import de ulei din Grecia. Eu cumpăram de la ei ulei de calitate pentru opaiţele produse în officina mea. În ultimii ani le-a mers tot mai rău şi au făcut împrumuturi  la diverşi comercianţi şi cămătari din Napoca şi din Culmava. Cum ne ştim de multă vreme, am cedat rugăminţilor şi le-am răscumpărat mare parte din datorii.

Acum câteva luni au dat faliment şi părinţii lui Atellus n-au mai avut încotro şi mi l-au vândut pe fiul lor ca sclav pentru a-şi plăti datora faţă de mine. L-am antrenat în şcoala mea şi acum luptă ca thraex, cu sica şi scut. Citeşte mai mult despre thraex.

Alt gladiator din  ludus este Carbo, cel care şi-a primit numele acesta pentru că a lucrat de mic copil în exploatarea de cărbune de lângă Castra Traiana.

Cu ceva timp în urmă a auzit că se câştigă mai bine în minele de aur de la Alburnus Maior şi a fugit  înspre Alburnus. În drum s-a oprit la Apulum unde a intrat într-o taberna şi, după câteva butelci de vin, s-a apucat de pariat. A fost însă înşelat la joc şi şi-a pierdut toţi banii, iar ca răzbunare a dat foc localului. Spre nenorocul lui întreg vicus-ul a fost incendiat, iar el a fost prins de vigilii din Apulum şi condamnat la lupte de gladiatori. A ajuns în arenă la Porolissum unde l-am văzut luptând şi l-am obţinut pentru ludusul meu la schimb cu doi prizonieri daci.

Luptă ca provocator, fiind înarmat cu gladius şi scutum şi este uşor de recunoscut după apărătoarea de piept, pectorale. În arenă se confruntă de obicei cu alt provocator. Citeşte mai mult despre provocator.Torquatus este celt liber din Britannia, fiu de căpetenie. A străbătut imperiul ca mercenar şi a ajuns să se angajeze în Dacia ca gardă de corp a lui Publius Aelius Marcellus, decurion în municipium Apulum.  Când Marcellus a fost însă asasinat de alt membru al gărzii sale de corp, familia defunctului a decis ca toate gărzile personale  să fie aruncaţi în arenă.  Chiar dacă zeii nu i-au fost binevoitori pe pământul dacic,  Torquatus nu a renunţat niciodată la mândria lui de fost om liber şi fiu de căpetenie. I-am dat porecla de la torques, colanul cu însemnele tribului primit de la tatăl său, pe care îl poartă tot timpul.

 

În arenă este şi el provocator, asemeni lui Carbo.Caladius este auctocrat şi a ales de bună voie să intre în ludus. Provine dintr-o familie de patricieni cu pământuri în Dacia şi luptă în arenă pentru faimă.

Cei care se îndoiesc de succesul său la femei, pot vedea pe pereţii lupanarelor şi a arenelor din  întreaga Napoca grafitti cu numele lui.

Asemeni lui Atellus, luptă ca thrax, cu sica şi parmula.

Războinic de neam german, Ultor a luptat alături de daci şi a căzut prizonier în bătălia de la Sarmizegetusa. A fost cumpărat şi vândut de mai multe ori de cetăţeni care credeau că vor putea să îl potolească şi să îl strunească pe acest mândru războinic. S-au înşelat şi spre norocul meu acum vă pot arăta un adevărat gladiator care cu siguranţă cinsteşte numele ludusului meu.

Luptă ca myrmillo, cu gladius şi scutum, iar oponentul său tradiţional este thrax. Citeşte mai mult despre myrmillo.Gero vine din Câmpiile Iazige, fiind campion în tribul său la luptele corp la corp. A fost poreclit Ursul pentru statura şi forţa sa ieşite din comun. A luptat ca mercenar alături de Torquatus şi l-a însoţit p acesta în ludus în baza prieteniei care îi leagă.

Crescens este tânărul nostru recrut (tiro) care s-a alăturat şcolii pentru faimă şi succes la femei. Se antrenează ca retiarius, cu trident şi plasă, dar trebuie să mai participe la multe lupte înainte de a deveni gladiator.

Citeşte mai multe despre retiarius.

 

Pentru a ne cunoaşte pe toţi mai bine, vă invit la spectacolele noastre!

 

 

 

4 răspunsuri la

LVDVS
MEMNII

 1. cuibus spune:

  Felicitari pentru Gladiatoria!!! E foarte bine ca apare si la noi asa ceva deoarece sunt destul de putini gladiatori in aceasta zona a reenactmentului prin Europa. Colegii din Cesena (Ludus Aemilius) reusesc deja sa faca cam o ora de spectacol. O sa merg si eu cu ei la Tivoli si pot sa va spun mai multe dupa.
  Multa bafta si sa auzim numai de bine!

 2. Pingback: Virtus Antiqua la Zilele Cluj-Napoca — Cuibus – Tomorrow starts today

 3. Emilianibus spune:

  Ave Caesar Imperator ! Moritori te salutant !

 4. Cristina spune:

  Super idee :D . Bravos natiune, halal sa-ti fie! Si la mai multe asemenea idei :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>