Bancuri antice

În ultimii ani s-a descoperit o culgere romană de bancuri, din secolul al III-lea sau al IV-lea e.n., scrisă în limba greacă. Culegerea, care cuprinde 265 de bancuri, este intitulată Philogelos (Cel care iubeşte râsul). Mary Beard, autoarea descoperirii, crede că lucrarea este opera unui literat plictisit care a strâns şi a clasificat tematic bancuri. Personajele principale sunt tipuri umane (profesorul aiurit de ex.) sau persoane cu diferite handicapuri (precum hernii). Se râdea şi de străini din diferite locuri, de cei cu respiraţia neplăcută, sau de cumpărători naivi.

  • Un bărbier, un chel şi un profesor aiurit călătoresc împreună şi peste noapte decid să facă de pază cu schimbul. Pe tura lui bărbierul se plictiseşte şi îi tunde pe profesor. Când îi vine rândul, profesorul se trezeşte, îşi pipăie noua chelie şi exclamă: Ce prost e bărbierul, l-a trezit pe chel în loc să mă trezească pe mine!
  • Doi cunoscuţi se întâlnesc pe stradă. Unul zice: Ce chestie, am auzit că ai murit! Celălat răspunde: Cum, doar vezi că sunt bine-mersi! Primul îl contrazice: Da, dar cel care mi-a spus e un om mai de încredere decât tine…
  • Un amic îi cere profesorului aiurit să-i aducă din călătorie doi sclavi de 15 ani. Profesorul este de acord: Foarte bine, şi dacă nu găsesc aşa, îşi aduc unul de 30.
  • Un astrolog face horoscopul unui copil bolnav şi îi promite mamei că micuţul va trăi mulţi ani. La sfârşit îşi cere plata, dar femeia îi roagă să revină a doua zi. Astrologul scandalizat refuză: Dar dacă moare până mâine şi rămân păgubit!?
  • Un tip din Kyme înnota când a început să plouă. S-a scufundat imediat pentru a se feri de umezeală.
Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>