Deşi nu erau sub puterea bărbaţilor ci a zeiţei Vesta, fecioarele vestale trebuiau totuşi să gătească. Este vorba desigur de o reţetă rituală: mola salsa erau mici prăjiturele din făină şi sare oferite zeilor, realizate după un ceremonial prestabilit: în luna mai, cele mai în vârstă trei vestale culegeau primele spice din recolta de alac (o specie rezistentă de grâu), măcinau seminţele şi apoi prăjeau făina; apa era adusă de la un izvor sacru şi era interzisă sprijinirea pe sol a recipientului până la templu; sarea era şi ea preparată special şi măcinată în casa vestalelor; făina prăjită şi sarea se amestecau în cantităţi egale şi micile turte erau apoi prăjite sau lăsate la uscat. Mola salsa (făina sărată) era folosită pe parcursul anului în ritualuri religioase şi în sacrificii, când asupra animalelor de jertfă se presărau firimituri din aceste turte (vezi şi novaroma).
Mola Salsa
Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat cu religie. Salvează legătura permanentă.