Preţul alimentelor

Produsul şi cantitatea Preţ (sec. I P.Chr) Sursa antică
-   1 Sextarius vin (0,547 l) -          1-2 As -   CIL IV, 1679
-   1 Sextarius vin de Falern (vin de cea mai bună calitate) -          4 As -    CIL IV, 1679
-   1 Sextarius Oel (ulei) -          4-8 As -
-   1 peşte mic -          2 As -      CIL IV, 5380
-    1 porţie de mazăre bătută -          1 As -     Martial I, 103,10
-     1 Modius cereale (cca 6,5kg) -          12 As -    Tacitus Ann., 15,39
-     1 Libra piper (cca. 0,327  kg) -          64-240 As -      Plinius XII, 14
-     2 Congi garum sociorum (6,566 l) -          4 000 As -      Plinius XXXI, 43

Populaţia săracă din Roma primea, începând cu epoca lui Caesar, o raţie lunară regulată de grâne, împărţită gratuit (frumentatio), iar în secolele târzii şi alte alimente sau bani. În provincii, grija pentru cei săraci aparţinea comunităţii, sprijinită de cetăţenii bogaţi, dar acest sprijin nu se ridică la nivelul şi regularitatea celui de la Roma. Martial (40-103/4 p.Chr.) spune că în Roma totul era mai scump în comparaţie cu provinciile Imperiului (Epigramme, IV, 66). În perioadele de criză de alimente sau de recolte slabe, preţurile urcau cu până la de 4-6 ori; în primii 300 de ani post Chr. standardul de viaţă a scăzut cu cca. 80%. Creşterea inflaţiei l-a determinat pe Diocleţian să emită în 301 d.Chr. un edict privind reglementarea preţurilor produselor alimentare şi ale serviciilor. Edictul nu lua în considerare nicio deosebire regională şi nu a obţinut rezultate majore.

Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>