Terra sigillata

Este o categorie de ceramică romană roşie, de bună calitate. Termenul latin se traduce prin “lut decorat cu mici imagini” (sigilla), fiind vorba despre veselă decorată în relief şi cu suprafaţă roşie strălucitoare. Piesele de acest tip erau imprimate în tipare, la rândul lor decorate prin şampilare cu sigilla. În Imperiul roman, centrele cele mai importante în producerea de terra sigillata erau ateliere din Italia şi Galia, dar formele şi decorul erau copiate în întreg imperiul, inclusiv în Dacia. La noi, cel mai mare centru de ceramică a fost descoperit şi cercetat arheologic la Micăsasa (jud. Sibiu), unde în cele 26 de cuptoare se produceau şi vase de tip terra sigillata.

Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Terra sigillata

  1. Ileana spune:

    As vrea sa mentionez ca terra sigillata in ceramica inseamna pamant (lut) sigilat (impermeabil) si este o tehnica pe care o intrebuintau in antichitate. Cu lut foarte fin (produs prin decantare) si soda sau potasa obtinem pe suprafata obiectului ceramic un strat subtire de lut vitrificat. Dupa cit pot sa vad in fotografie, o parte a obiectului este mai rosie si mai stralucitoare, inseamna ca era mai aproape de flacara cuptorului si vitrificarea este mai puternica, iar oxidiul de fier galben s-a transformat in oxid de fier rosu.
    Eu sunt ceramista si lucrez in ultimi ani cu terra sigillata si cuptoare primitive si sunt la dispozitia dvs. pentru orice clarificare.

    • Măneanu Varvara Magdalena spune:

      Sunt muzeograf. De mult timp mă lupt să identific centrul de producție al unor obiecte de ceramică roșie care după aspect par a fi terra sigillata, dar nu sunt din epoca romană. Aș vrea să Vă arăt o foto. să Vă spuneți părerea. Pe ce adresă de mail să Vă trimit foto?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>