Cristian-Aurel Roman

Doctor în istorie, arheolog expert atestat (specializarea – epoca romană), muzeograf la Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Membru fondator şi preşedinte al Terra Dacica Aeterna (2007-2010), 

CAIUS MEMNIUS PRIMUS – centurion, Heptapor – nobil dac

Membru fondator şi preşedinte al  VIRTVS ANTIQVA (2010-2014, 2015- prezent).

 CAIUS MEMNIUS PRIMUS ,  Lanista în Ludus Memnii,  Dominus în  Domus VIRTUS

cristianroman@virtusantiqua.ro

romcritan@gmail.com

Caius Memnius Primus a venit în Dacia  Superior de la Roma, unde familia Memnii avea o mică officina. Patru generaţii de meşteri ceramişti au semnat lucernele, terra sigillata, turibula şi mortaria ce au fost vândute în lumea romană. După războaiele dacice s-a stabilit în Napoca şi a continuat afacerea familiei. Importul de terra sigillata şi lămpi merge bine în Dacia aşa că după ceva timp a putut  deschide o școală de gladiatori (un ludus). Totul a început când s-a reîntâlnit cu Severus și Pictrix. Fostul centurion Severus a acceptat să fie instructorul gladiatorilor (doctore), iar liberta Pictrix (sclava de casă eliberată) a fost de acord să se ocupe de majoritatea activităților din Domus Memnii.

Capul  familiei Memnii în Dacia, a devenit lanista și se ocupă de atunci de organizarea familiei și a luptelor de gladiatori (munera). Din când în cînd lasă pana și cerneala pentru ciocan ori foarfecă și lucrează la costume, armuri, arme, corturi, vase și ce mai trebuie într-un ludus.

Comentariile nu sunt permise.